I Am a Proud Anebira that loves and respect his culture, Because its my heritage, My Objective is to Take Ebira Culture/Language to the World. #Ozianebira_Oboro WHATSAPP: +2349063840010

Riddles and proverbs were used as tools for educating the new genes. Most Youths if not all always failed to understand some riddles in Ebira language not to talk more of the translation to English language from Ebira, After several emails and calls from our viewers to compile top riddles, here we come with some of the Top and hard riddles in Ebira language and Also the English translation for this Week, More will be dropped weekly. They are as Follows

1. Tutumpa Tutumpa:

The Meaning of this Phrase Is: UVOTA OMENYI EYI {THE PALMS DO NOT GROW HAIR }

2. Swami Swa-Huuru:

Meaning: What Brings About my Slippery: ANSWER: Ozo ma si inyanka hiire Ogede (it is forbidden to use the palm oil rope to climb the banana tree)

3. TunKunu TunKunu:

What this statement stands for?

ANSWER IN EBIRA: EVU OMAZI DOJAHU IRESU

ANSWER IN ENGLISH: IT IS FORBIDDEN FOR A GOAT TO WALK AND CUT ITS TOES)

4. Sevi Nya na ngwu Uruku?

English: What takes the red flight into the Forest?

ANSWER: THE BIRD (OROKO)

5. Seevi Owu dere ana godo hu kerekere ini ehe?

English: What is the Longest Thread in the World?

ANSWER: RAIN (ORIHI)

6. Ene hura nini Okuhuwa oniri ada va ni?

ENGLISH: Who always goes to the sea with his shoes on?

ANSWER: HORSE (UMANTA)

7. Maa nyi eyi ama meyi si ree ete, sii mi vi?

English: I have eyes but i cannot see. What am I?

ANSWER: COCONUT (ATAHUNAVA)

8. See vi Oku eneyi enyi oniri ekura eneyi oza?

English: What contains sea without water and a town without Inhabitant?

ANSWER: MAP (UHWOTO EKURA)

9. Maa nyi ahu ama meyi si zu usse, Sii mi vi?

English: I have Legs but i cannot walk, what am I?

ANSWER: CHAIR (AGA)

10. Eyi eeva evini, ama orihi azu, do zu kuoza nya,Sii mi vi?

English: We are two but when rain falls it falls on one person, what am I?

ANSWER: PREGNANT WOMAN (ONI IREE)

11. Isa onyara yo, aa vi ozoku hu avo dee weyi huni avo, Sii mi vi?

Am an Object the older i go the shorter i become, what am I?

Answer: CANDLE (IKANDURU)

12.Se nyi Iresu eneyi nyi Iroye?

English: What has a head and has no Brain?

Answer: MATCHES STICK (OCHICHANA)

13. Avabo oza osi ireyi amini ama enini eyi zu si uvo Kanyimi, Sii mi vi?

English: Everybody needs me but they cannot see me, What am I?

ANSWER: AIR (AHI)

14. Avaba Oza Osi Ireyi amini ama enini eyi zu si uvo kanyimi, sii mi vi?

English: Everybody Loves me but they cannot touch me, what am i?

ANSWER: ELECTRICITY (IRA IJOVA)

15. Onivi Awu mivini ama wee remi du kuru vo mi, sii mi vi?

English: I am your Enemy, where ever you see me you always clap for me.

ANSWER: MOSQUITO (APARI)

16. Ikoko Ochi onya vo kayi oza ka ona ni.

English: What is the name of the fruit that Command man to go?

ANSWER: MANGO

Above Are Our Weekly top Ebira Riddles, Did you feel there is an error in this Post? or you have any suggestions Towards this Post? Feel free to Drop your Comments Or Click Here to Email Us and we will appreciate you for that.

Leave a Reply